Aquesta és una recepta per a consumir calçots d’una manera diferent a l’habitual. La va fer pública el xef David Vernet Navarro al canal Baix Penedès i la va compartir l’equip d’Espigoladors durant el confinament per culpa del covid-19. Havia quedat molta verdura per vendre, especialment calçots i espàrrecs, que són productes que majoritàriament són adquirits pel sector de l’hosteleria. S’havia d’incentivar el fer-los a casa entre els particulars
Així que vaig comprar producte, i amb els calçots que veieu a la foto, vaig fer la recepta a la meva manera. Va agradar molt, i com no vull que es perdi, aquí la guardo.
Ingredients (per 4 raccions):
- 12 calçots
- 4 ó 5 patates (segons la mida)
- Oli d’oliva
- 1 copeta de vi blanc, ranci, Pedro Ximenes…
- Brou de pollasre (si no se’n té, es pot posar aigua)
- 1 bon raig de crema de llet o nata
- Sal
- Pebre
Elaboració:
Aquesta crema l’he fet dues vegades, una amb la cassola, i una altra amb la thermomix. Si utilitzeu la thermomix, que sapigueu que la quantitat indicada és la màxima possible.
Es tallen les arrels i les fulles verdes dels calçots. Ens quedarem amb la part blanca i els pelarem. Retirarem unes 2 ó 3 capes de pell o fins que aquesta ja estigui tan enganxada que costi de separar. Els rentem, els tallem a trossos i els triturem.
Es posen a una cassola amb un raig ben generós d’oli d’oliva i es deixen coure uns 15 minuts ben tapats a foc suau. Si es fes amb la thermomix posaríem la “papallona”.
Passat aquest temps s’hi afegeixen les patates ben pelades i tallades a trossos i s’hi aboca el vi. Es deixa reduir l’alcohol treient la tapadora durant uns 5 minuts i a continuació s’hi aboca el brou, que tot just cobreixi les patates. S’assaona amb la sal i el pebre i es deixa coure ben tapat mínim 30 minuts o fins que les patates estan ben cuites.
S’hi afegeix crema de llet o nata al gust i es corregeix de sal i pebre.
A continuació es tritura tot amb una batedora fins que quedi una crema ben fina.
Llesta per servir i gaudir. A casa ha agradat molt.