Tortell Celicius! a repetir!

+

tortellcelicius2016

D’aquest tortell m’han agradat especialment dues coses: 1) el gust, més “glutaner” que el que faig amb Proceli  i 2) la comoditat de fer-lo d’una tirada. L’únic inconvenient respecte a l’altre tortell és que aguanta menys temps tendre. Té una textura molt bona quan està acabat de fer, però al cap de les hores endureix considerablement. Això no seria un problema greu si tenim en compte que el tortell quan ha d’estar bo de veritat és el Dia de Reis, dia en el que recomano matinar, primer per comprovar que ens hagin deixat els regals i tot seguit, ja més tranquils, fer el el nostre tortell.

Tinc ganes de provar aquesta mateixa recepta però amb midó de blat o amb una barreja de 50% midó de blat de moro – 50% midó de blat, a veure si així no es resseca tant.

Ingredients:

  • 200 gr de midó de blat de moro (millor que no sigui Maizena)
  • 2 ous grans
  • 35 gr de mantega en pomada (a temperatura ambient, no s’hi val escalfar-la al microones)
  • 10 gr de sucre invertit (o mel, però molt millor sucre invertit)
  • 45 gr de sucre (si en lloc de sucre invertit hem posat mel, necessitarem 60 gr)
  • 60 gr de llet tèbia
  • 5 gr llevat per masses dolces Saf-Instant
  • mini xorret de rom
  • 5 gr d’aigua d’atzahar
  • 5 gr de Goma Xantana
  • 5 gr de psyllium
  • 10 gr de lecitina de soja en pols
  • 1 pessic de sal
  • ratlladura de mitja taronja (sense la part blanca)
  • ratlladura de mitja llimona (igualment sense la part blanca)

Massapà:

  • 125 g ametlla
  • 125 g sucre
  • 35 g clara d’ou (ve a ser la clara d’un ou). És millor anar-la afegint fins que quedi una pasta flexible

Amb la Thermomix he pulveritzat les ratlladures de taronja i llimona. He afegit el sucre i he seguit pulveritzant. He reservat.

Ara es pot aprofitar per fer el massapà amb l’ametlla, el sucre i la clara d’ou. Es reserva a la nevera.

Es tira un raig de llet tèbia a la lecitina de soja i es barreja bé, formant una espècie de gel.

Es fan escumar els ous, que tindrem a temperataura ambient, a l’amassadora amb les varetes. Es canvien les varetes per l’accessori de barrejar i  s’hi afegeixen els líquids: rom, aigua d’atzahar, sucre invertit, lecitina de soja i llet, i la meitat de la farina. Es barreja bé.

Entretant barrejarem el llevat, el psyllium, la goma xantana i la sal amb la farina restant. Canviarem l’accessori pel ganxo i hi abocarem la farina. Amassem i finalment incorporem el sucre aromatitzat amb les pells de cítrics.  Velocitat 4 uns 5 minuts.

Incorporem poc a poc la mantega en punt pomada fins que quedi una massa homogènia.

Es deixa reposar una mitja hora ben tapada amb film transparent. Després embadurnem amb oli una silpad o paper de forn i s’hi aboca la massa donant li una forma rectangular. He tret el massapà de la nevera, he format un xurro amb ell i l’he distribuit tot al llarg de l’extrem del rectangle més proper a mi. He enrotllat la massa per sobre del xurro de massapà amb l’ajuda del silpad i amb les mans untades d’oli li he donat la forma circular al tortell. Finalment he posat una flamera untada amb oli al forat central del tortell per ajudar-lo a agafar la forma desitjada.

He tapat la massa amb una cúpula de plàstic de les de microones, l’he cobert amb un drap de cuina i l’he deixat reposar en un raconet del menjador unes dues hores. Ha doblat el volum. He pinzellat amb ou i he decorat.

He pre-escalfat el forn a 190º en funció ventilat. Quan ha estat calent he introduït el tortell a la safata inferior i l’he tingut així per 12 minuts. Com que passat aquest temps ja s’estava daurant en excés,  l’he cobert per sobre amb paper d’alumini. Com que la funció ventilat feia voleiar el paper d’alumini he tret el ventilador i he canviat a escalfor abaix i a dalt. L’he deixat així 6 minuts. He apagat el forn i i l’he deixat reposar 10 minuts a dins per evitar canvis bruscs de temperatura.

Font:  celiciusglutenfree.wordpress.com/…/roscon-de-reyes-2016

Nova Versió amb midó de blat i fècula de patata:

Doncs l’he repetit! he fet la meitat de la quantitat anterior i ha sortit un tortellet com per dues persones, molt flonjo. Potser peca de sosset, però cal dir que ens el vam menjar sense farcir. Amb massapà, o nata o trufa ha d’estar deliciós.

Les quantitats que he posat són:

  • 80 gr midó de blat
  • 20 gr fècula de patata
  • 17,5 gr de mantega
  • 6 gr de mel (val la pena posar sucre invertit, amb mel queda poc dolç)
  • 24 gr de sucre (hagués hagut de posar-ne 30)
  • 30 gr llet
  • 5 gr lecitina de soja granulada
  • 2,5 gr goma xantana
  • 2,5 gr psyllium
  • 2,5 gr llevat Saf Instant per masses dolces
  • 1,5 gr d’aigua d’atzahar
  • 1,5 gr de conyac (no tenia rom)
  • 1 pessic de sal
  • ratlladura d’1/4 de taronja
  • ratlladura d’1/4 de llimona

Un cop feta la massa, he format una bola amb ella i l’he deixat reposar una mitja hora. A continuació, he agafat un plat rodó apte per forn i una flamera i els he untat amb oli. Amb les mans untades d’oli, he fet un rulo amb la massa i l’he distribuit al voltant de la flamera, tal com es veu a la foto:

25532197_10214500674980467_6992477006255348932_o

Així tapat, he deixat el tortell en un lloc resguardat i càlid fins que doblés el seu volum. Ha trigat un xic més d’hora i mitja. Llavors he posat el forn a pre-escalfar, he pintat el tortell amb ou i l’he decorat.

He seguit al peu de la lletra les instruccions de fornejat que he explicat abans i m’ha quedat perfecte.

El resultat:

25439990_10214500746502255_698526102968217593_o

Ha quedat amb una textura ideal, i el gust és idoni per a acompanyar un bon farcit, sigui de massapà, de nata o de trufa. Sol resulta una mica insípid, la propera vegada posaré sucre invertit en lloc de mel.

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s