Panets sense mixos (i amb lecitina, psyllium i xantana)

 

SONY DSC

 

SONY DSC

Ingredients:

  • 200 g maizena
  • 100 g fècula de patata
  • 100 g midó de mandioca dolç
  • 50 g farina de blat de moro groc
  • 25 g farina de castanya
  • 25 g farina de civada (o 15 de civada i 10 de teff)
  • 2 culleradetes (uns 7 g) de farina de garrofa
  • 3 g llevat sec per pa
  • uns 150 g preferment (si no se’n té, 8 g llevat sec per pa en total)
  • 8-10 g psyllium
  • 8 g llevat químic
  • 1 cullerada de lecitina de soja triturada
  • 30 g oli d’oliva
  • 20 g mel
  • 450 g aigua (no tirar-n’hi més, això seria el màxim recomenat)
  • 8 g goma xantana
  • 1 culleradeta de moka de sal

 

Elaboració:

Amassar tots els ingredients, excepte la xantana, amb l’amassadora, fins que estiguin ben integrats.

Jo per oblit, he posat la xantana al mateix temps que la resta d’ingredients secs. Hauria d’haver-me esperat a incorporar-la molt després, en el moment de formar els panets, disolta amb una mica d’oli (diuen que la xantana quan fa més efecte és als primers minuts).

La massa ha quedat força líquida. Per això recomano no afegir tota l’aigua de cop, sino poc a poc per evitar passar-se.

Un cop feta la massa, l’he posat a un tupper i l’he guardat dins de la nevera, fins a l’endemà.

A l’endemà he tret la massa de la nevera, però no he format els panets desseguida, sino que he esperat una mitja hora per que es posés a temperatura ambient. Entre això, i que la massa ja era força líquida, m’ha costat més del que és habitual manipular-la. De tota manera, enfarinant be el taulell i anant-me mullant les mans contínuament, s’ha pogut fer, eh.

Un cop formats, he deixat els panets a la baguettera, i els he tingut reposant dins del forn per unes 2 hores. En aquesta estona han pujat una mica, però no gaire.

He dipositat una font plena de pedretes volcàniques a la base del forn i l’he posat a preescalfar a 200º, a dalt i a baix. Mentre s’escalfava el forn, he fet un tall transversal a cada panet amb un ganivet afilat. Serà la “grenya” per on s’obriran i sortiran els gasos.

Quan el forn ha arribat als 200º, he introduit la baguettera amb els panets, he abocat un vas d’aigua a la font plena de pedretes volcàniques, he ruixat amb aigua tot l’interior del forn i l’he tancat de seguida. Als 10′ els panets han començat a inflar-se. Als 15′, he retirat la font de pedres volcàniques i he baixat la temperatura a 180º. En total hauré tingut el pa coent uns 50 minuts (15′ a 200º i 25 a 180º).

He quedat molt contenta amb el resultat. D’aquesta experiència he après que tenir una mica de paciència abans de posar el pa al forn ens ajuda a que fermenti millor, agafi volum i per tant quedi més lleuger.

 

Advertisements

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s