Pectina de poma

 

La pectina és un additiu molt interessant no només per a les melmelades sinó també pel pa, doncs aporta aquesta esponjositat de la que estan tan necessitades les masses sense gluten.

Últimament he vist com molts dels experts panarres que segueixo incorporen aquest additiu a les seves receptes de pa, especialment de pa fet sense preparats comercials.

Ara que ja em surten uns bons panets utilitzant preparats comercials combinats amb farines “pures”, tinc ganes d’experimentar amb només farines i midons sense additius. Tinc la sensació que seran més saludables i naturals. D’aquí em ve la necessitat de disposar de pectina.

La pectina es pot comprar, però té un preu força elevat i com que és fàcil d’elaborar, he decidit fer-la a casa.

Jo l’he fet de poma verda, que té molta pectina i és fàcil de trobar, però també es pot fer amb altres fruites.

Ingredients:

  • 1 k. de pomes ben verdes (granny smith per exemple)
  • 1 litre d’aigua

Utensilis:

  • 1 colador de tamisar
  • 1 tros de teixit de gasa de la mida del colador
  • 1 cassola amb tapa

Elaboració:

  • Es renten bé les pomes i sense pelar-les ni treure-lis el cor, es tallen a quarts i es posen a bullir en l’aigua, en una cassola tapada, a foc baix durant una hora. El líquid s’haurà reduït a la meitat, aproximadament.
  • Es reparteix la gasa per tota la superfície del colador. Es passa tot el contingut de la cassola pel colador, prement amb una forquilla la polpa de la poma per que surti el líquid, que recollirem en un bol.
  • Per extraure’n el màxim de pectina, he deixat la poma aixafada al colador durant tota la nit, de manera que encara he pogut recollir un cullerot addicional de líquid.
  • Una part de la pectina líquida obtinguda l’he posat en un flascó ben tapat a la nevera i una altra part l’he congelat en glaçoneres. Diuen que a la nevera aguanta 2 setmanes, i al congelador, 2 mesos.

Si hagués volgut, hagués pogut fer coure la pectina líquida per una mitja hora més, de manera que quedés reduïda a la meitat, però com que la vull per fer pa, m’he estalviat aquest pas.

Per saber si la pectina que hem extret funciona, es posa un ditet d’alcohol pur en un vas i s’hi tiren dues o tres culleradetes de pectina líquida. Si és bona, farà uns coàguls de gelatina, com es pot veure a la imatge:

 

SONY DSC

Font: http://cocinafacilsingluten.blogspot.com.es/2015/04/pectinaxantana-como-mejorante-de-los.html

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s