Coca de Sant Joan

cocafotonuria

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

Ingredients:

  • 100 g preferment (massa de pa sense coure, guardada a la nevera uns dies abans)
  • 300 g de midons, a escollir entre aquestes dues opcions:
    • 150 g maizena + 150 g midó agre de mandioca
    • 100 g maizena + 100 g midó dolç de mandioca + 100 g fècula de patata
  • 50 g llet en pols
  • 30 g farina blat sarraí (com que no en tenia, he posat 15 g farina teff + 15 g farina civada)
  • 1 cullerada rasa de psyllium (la propera vegada hi posaré una culleradeta)
  • opcional: 8 g de lecitina de soja
  • 80 g sucre (jo 70 g sucre i 1,5 cullerades de sucre invertit)
  • 10 g sal.
  • 1 culleradeta de goma xantana
  • 3 ous sencers i una clara, mida mijana
  • 1 taco de llevat fresc
  • 190 g llet o aigua (jo, llet) (la propera vegada, si poso la meitat de psyllium, treuré 25 g de líquid, és a dir, en posaré 165 g)
  • 40 g anís (si no en posem, els 40 g els afegim de llet o aigua)
  • 60 g mantega a temperatura ambient
  • ratlladura de llimona i taronja
  • pinyons, fruita confitada, sucre, sucre invertit.. (el que ens agradi per decorar)

Elaboració:

Com tot, es pot fer sense Thermomix, la qüestió és poder batre i amassar.

He batut els ous, la mantega tova, el sucre invertit, la llet, l’anís i les ratlladures amb la Thermomix (papallona). La mantega ha fet grums, però no importa perquè més endavant es desfaran.

He posat el llevat fresc en un vas amb 40 g de llet tèbia i una culleradeta de sucre (que no estan inclosos a la llista d’ingredients). Ho he barrejat i tapat bé per que escumés.

He tamisat els sòlids i els hi he incorporat el llevat escumat manualment, utilitzant una batedora de varetes.

Finalment, he abocat la farina als líquids que hi havia a la Thermomix. He tret la papallona, he amassat amb la funció pa, al cap d’uns minuts he afegit el preferment, he tornat a amassar funció pa i finalment he posat funció batedora normal.

Ho he desat en un tupper alt ben tapat dins de la nevera. A l’endemà havia més que doblat el volum.

Després de dos o tres dies, hores abans de fer la coca, he fet la crema tal com explico al final de la recepta i un cop tèbia, l’he posat a refredar a la nevera.

Quan he estat en disposició de coure la coca, he tret la massa del tupper, l’he escampat sobre un paper de forn prèviament untat amb oli, li he donat forma sense marejar-la massa i he fet uns solcs transversals amb el dors de la mà mullada per posar-hi la crema.

He decorat amb les cireres, els pinyons i sucre. Després he posat la crema freda dins d’una mànega pastissera i l’he distribuit pels solcs. Se n’hi ha de posar molta, perquè quan es cou, la massa s’empassa una bona quantitat.

Opcional: He fet un massapà líquid barrejant 2 cullerades de farina d’ametlla, 2 cullerades de sucre de canya i 2 cullerades d’aigua, i l’he escampat per tota la superfície de la coca. Aquest massapà, apart de donar-li molt bon gust, fa que els pinyons i les cireres quedin ben enganxats.

Com que la massa no és massa dolça, recomano ser generós amb la decoració.

L’he posat al forn fred, posició del mig, 165º escalfor només abaix, uns 30 minuts. El meu forn necessita més de 15 minuts per arribar als 165º. Als 30 minuts he posat 14 minuts més a dalt i a baix i un més al grill suau, posició de dalt, perquè s’acabi de daurar.

No treure del forn de seguida. Deixar dins amb la porta oberta uns 5 minuts.

Font: http://saladoydulcesingluten.blogspot.com.es/2013/06/coca-de-sant-joan-ii.html

Ingredients de la crema:

 2 rovells d’ou
60 g de sucre
250 ml de llet
20 g de maizena

Elaboració de la crema:

Posar en el vas de la Thermomix (o en un cassó) els dos rovells, el sucre i la meitat de la llet. En un altre vas, diluir la maizena amb la resta de la llet i vessar aquesta barreja al vas de la Thermomix (o al cassó). Escalfar a 90º velocitat 4. Quan espesseixi, reservar.
Si es fa amb el cassó, posar la barreja a foc mig i anar remenant fins que espesseixi.
Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s